adversite

2011. augusztus 1., hétfő

Anesti Apartman Sarti 2011.


ANESTI APARTMAN SARTI-BEACH 2011. 06-04 - 06. 18.

Ez egy teljesen új Sarti, ez Sarti-Beach. Persze ugyanaz, csak csendesebb, elhagyatottabb, se üzlet, se gyros, csak két háztömb egy kilométerrel arrébb az Öregfalutól.  Sarti-Beachet csak az válassza, aki tengerközelben nem akar egyebet, mint napozni, strandolni, pihenni. Ha az idő is ezt akarja, ennek itt semmi akadálya. Nem is igazán ide készültünk, de a Questor Travel kínálatából megtetszett a tengerparti apartman, a térképen megkeresett Anesti. Gondoltuk, ha nagyobb tömegre, nyüzsgésre vágyunk majd átkutyagolunk, vagy átautókázunk. 
Anesti Apartmanház Sarti-Beach  balra a második.
Természetesen ez is IBUSZ apartman, de mint Sartin majdnem minden ez is Leoéké, vagyis a Sithon Travelé. Tavalyi segíteni nem akarásukat /lásd: Thesszaloniki fekete csütörtök bejegyzés/ nem feledve igazán csak a kulcsot akartuk megkapni, azán minél kevesebbet találkozni velük. Viszont a Sithon IBUSZ-os kislánya Dórika nagyon aranyos volt, többször is megkérdezte, van-e valami problémánk, jól érezzük-e magunkat?
Nem volt problémánk ezzzel a két héttel június 4 és 18 között. Az idő igazi nyár, 1 nap kivétalével, a tenger jóval 20 fok felett, a Sarti vizének tisztasága csodálatos.
Anesti Apartman: valóban a tengerparton, két emeletes kis ház, a második emelet a tulajé. A tenger felé szintenként 1-1  2 fős, 1-1 4 fős apartman, oldalt 2-2  2 fős. A földszinti hátsó a miénk. A szomszéd ház a telep egyetlen Super Marketje. Nem kellett messzire zarándokolni, ha valami vásárolnivalót hirtelen kitaláltunk.
Konyhapult, konyha
 Aranyos kis lakás, talán az egyik legjobb beosztásu 3 fős apartman az utóbbiak közül. A bejárattól balra a fürdőszoba tágas, bár a zuhanyozónak nincs külön tálcája, de a víz jól lefolyik, legföljebb akkor akadhat probléma, ha egyszerre használják a WC-t, zuhanyt, mert egy elhamarkodott mozdulat, és a WC-n trónoló is zuhanyozhat. A szobában egy heverő, 1 franciaágy, köztük éjjeli szekrény. Nagy falbaépített szekrény, és balra a konyhafülke tálalópulttal elválasztva a lakótértől. Az abszolút fölösleges fésülködőszekrény mellett kijárat a teraszra, ahol nagy asztal 3 székkel. Szóval guszta, kellemes és elég.



Persze morogni mindenütt lehet: tán ez lehetett, ha jól számolom a tizedik Görög apartmanunk, de itt volt először egylapos villanyrezsó. Nagyon praktikus, mert míg a kávét meg nem főzöd, minden más várhat a sorára. Szerencsére csak egy hétig élveztük, mert a másodikra elcseréltük a hazainduló szomszéd kétlaposára.
Ha már a konyhában járunk: itt is nagyon szegényes és szedett-vedett volt a felszerelés, abszolút használhatatlanok az edények. Ha véletlenül lett volna kedvünk főzőcskézni, az azonnal leégő edények hamar elvették volna.



Más: nagyon kellemes volt az udvar csendes sarka /bár mindenütt csend volt/, de nem igazán volt szívderítő látvány az üres gazos telek, ahova nézett, és amit a szomszéd boltosok lomtárnak használtak. Tán ez is oka lehetett a rengeteg légynek, amik miatt zárni kellett a teraszajtót. Ennyi léggyel még nem volt szerencsénk találkozni. 
A másik a mindent ellepő vasférgek, amik igazán undok lények. Ennyi viszont megbocsátható a görög mentalitásnak és bőven jóvátette a szánkba lógó tenger. Ez az apartman majd külön bejegyzést érdemel mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek számára.
Nem volt problémánk ezzel a két héttel június 4 és 18 között. Az idő igazi nyár, 1 nap kivételével, a tenger jóval 23 fok felett, Sarti vizének tisztasága csodálatos, az Athosz fennséges, mellettünk a Watersporttól induló surfök, vitorlások, a nagy banán is kőrözött egyre többet.
 

Az öreg Sartiba természetesen majdnem minden este bezarándokoltunk, vagy kerekesszékkel vagy autóval. A festői tengerparti faluban 2010 szeptembere óta megállt az élet. Minden ugyanott, minden ugyanúgy, talán ha 2-3 üzlet lett más, és a főút egy Super Marketje átköltözött, megnagyobbodott az út túloldalán, amit még tavaly csak építettek.Persze, ha távolabbra nézek, 2004 óta sem sokat változott, csak a főtér és a templomhoz vezető sétány szépült meg. És 7 év alatt az egész városkát bekebelezte a Sithon Travel. Szinte minden szállás az övék, minden üzletben részük van. És a Magyar-Görög falu is stimmel, az utcán szinte csak magyar szót hallani, és egyre több magyar fiatal dolgozik a boltokban. ha még az igazi Görögországot akarod látni, sétálj a kevésbé forgalmas utcákban, ahol itt-ott fekete ruhás nénik, nagybajszu bátyuskák beszélgetnek, játszanak, persze külön-külön némileg nemileg elkülönülve



Érdekes, itt is hasonló esti tapasztalataink keletkeztek, mint Paralián. Este szinte üres a belváros a régi nyüzsgéshez képest. Szinte üresek az éttermek, ha egy pillanatra megállsz, már invitálnak is befelé. Pedig napközben a part megtelik. Este 10 után meg akár bezárhatnak az üzletek, teszik is. Ebben el kéne mélyülni egy kicsit! Mi változott meg? A Görögök, a nyaralók összetétele, kedélye? Pedig a turisztikailag eddig "Egyéb kategóriás" szerbek, macedónok, bolgárok, ukránok, románok is szép számmal képviseltetik magukat, sőt már németeket is egyre többet látni. Mi szeretjük a csendes nyaralást, de ez az esti csend júniusban kicsit túlzás volt.
Amiért mi jöttünk: napsütés, fürdés, gyros, fagyi, vörösbor, sör, gondtalanság, azt kamatostul megkaptuk a két hét, illetve a négy hét alatt. Emlékei bennünk élnek.


Athosz


Ennyit egyelőre, de még folytatjuk az autós utazással, a Paralia-Sarti úttal, a Sithoniai túrákkal, és egy ár- és árukínálat összehasonlításával Paralia és Sarti között. Az idén sem fogjuk kihagyni a Görögök és a kerekesszék 2011-ben összefoglalóját.


                              JULI VILI


















1 megjegyzés: