adversite

2011. január 28., péntek

A GÖRÖG NÉP, GÖRÖG EMBEREK, GÖRÖG ISTENEK.




Tanulmány a GÖRÖG NÉPRŐL:
Beszéljünk most egy kicsit a görög népről!

Nem titkolom, számomra mindig nagyon kedves volt a görög életforma. Első Görögországi nyaralásom (1978) után elmélyedtem a Görög mitológiában. Azóta kedvenceim az Olymposzi Istenek. A felhők között laknak, de a halandó emberek tulajdonságaival rendelkezve játszadoznak a földiekkel, és a történelemmel. Gondoljunk csak a "legravaszabb" nőcsábászra", az ezer alakban megjelenő Zeuszra, aki bikától hattyúig bármilyen bőrbe belebújik, egy bájos hölgy elcsábítására. Na persze a nagyfőnök kicsapongásai érthetőbbé válnak, amint megismerkedünk a féltékeny bosszúállóval, Zeuszné őnagyságával: Hérával. De olvasgathatjuk a hallhatatlanok csapatának csínytevéseit a mitológia,nagykönyvében, vagy a Trójai háborúban.
És itt jön a csavar: az ősi birodalom romjai között ma élő görög nép, korántsem azonos "fölöttük" lakó isteneikkel! A mai görögök egyáltalán nem göndörhajú Apollók, a hölgyek nem szőke Aphroditék, hanem zömmel fekete, keményvonású mediterrán emberek. Bár a férfiakban benne van egy pici, a mindentudó, bajusza alatt mosolygó Zeuszból, a nők keménységéről pedig a harcias Athénére gondolunk. És mégis egészen mások!
Tehát az isteni eredet kizárva! Akkor meg felmerül az a jogos kérdés, hogy alakították ki a mai görög emberképet, hogy teremtek azok az egyszerű, és egyedi emberek, akik egy életre visszavonzzák azokat a gyanútlan túristákak, akik beleszerelmesedtek Görögországba! Aztán megjelent, és világsikert aratott
"Zorba, a görög."Anthoni Queen megalkotta az igazi, a hamisíthatatlan GÖRÖGÖT. Szikár, magas, szakállas, bajuszos, kemény, ravasz krétai földműves. Na most megfogtuk! Az öntudatos szabadságszerető, a zordon hegyek között élő, harcoló hegylakó, a földműves, a kecskepásztor, összegyúrva egy napcserezett halásszal!!! Valami ilyen eszményképe alakul ki annak a férfinek, aki szabadságát nem engedi se a török hódítóknak, se Mussolininek, de leginkább Hitler Birodalmának. És aki el akarja venni tőle, annak annyi!
Korántsem vagyok történelemtudor, de az én külföldi szemeimnek nagyon furcsa az a fajta harmónia, amiben a mai Görögország kemény egyháza, a mindenütt jelenlévő erős görög-keleti vallás, a nagy vallásosság vidáman él együtt a a ma élő
Görögökkel. Úgy fonódnak egybe, akár az úton-útfélen hallható eredeti népzene együtt él Zorba Theodorakiszi szirtakijának elfogadott mű-népzenéjével.
Miért szeretjük a Görög népet? Mert büszkék ,szabadságszeretők, vidámak, nyugodtak!!! Meg azért, mert nem nyugodtak, mert mindig úgy gesztikulálnak, mintha egymás haját akarnák kitépni!!!
Mert szeretnek enni, inni ,mulatni,táncolni, satöbbi- szóval
GÖRÖGÖK!!!

Három apró törté
netecske a több száznyi közül, talán magyarázat a kérdésre:

1
. 1978. három hátizsákos magyarként állunk az Athéni utcasaroknál. Merre induljunk, hogy megtaláljuk a Delphoiba induló buszt? Egy járókelő elmagyarázza, egy másik ingerülten kijavítja. Végül a fél utca ordítva veszekszik, melyik a helyes út! A megbeszélés hirtelen lökdösődéssé alakul, várható a kések előkerülése.
Aztán megszületik a helyes válasz, mindenki mosolyog, bicskaveszélyről szó sincs. Viszont jó utat kívánva búcsúznak tőlünk, és egymástól is.



2. még mindig1978. Kalampamaka falucskája a Meteorák alján.
Van itt egy ősi görög-keleti templom, kőből faragott szószéke a falu értéke. Ballagunk az utcákon fölfelé. Mondhatnám, a Meteorák árnyékában, de ilyen itt nem volt, csak meleg. Útkereszteződés, egy pillanatra megtorpanunk. Mire egy néni, fekete kendőjében a kertből: -Ha a régi templomot keresik, ne erre, hanem amarra menjenek!
Kalimera!
A következő sarkon ismét egy kéretlen felvilágosító, nagybajuszu bácsi szólít: - Ha a régi templomot keresik, csak arra!
Kalimera!
A templom tényleg nagyon szép, szószéke nagyon ősi.
Kimelegedünk, kinn egy kis terasz, elbújunk az árnyékba! Éppen sikertelenül próbálunk hűsölni, meglátogatja triónkat a mosolygós pópa bácsi, egy kis beszélgetésre. De nem jön üres kézzel, egy-egy pohár hideg vizet kapunk.
Kaliszpera! Viszontlátásra kedves Görögök!

3. ez már 2002. Stavrosz.
Hosszú volt a séta a halászfaluban, érdemes írni róla. De most a kikötő mellett nézegetjük a gyrosétterem kínálatát. - Miért nem jöttök be? - hallatszik az invitálás. Megszólítónk egy magyar felszolgáló kislány, férje pedig a görög tulajdonos és séf egyszemélyben.
Szinte még le sem ülünk, már küldi az ajándék Ouzót. a gyrost, szuvlaki tálat, meg a Tzazikit, sörrel kísérve. Finom volt!

Ide muszáj visszamenni!
KALISZPERA GÖRÖGORSZÁG!

Na ez az! Ezért, és sok egyéb le nem írt sztori miatt szeretjük a görög népet, és húz vissza hozzájuk a szívünk évről évre!
KALISZPERA!


VILI
http://www.koponyeg.hu/vilagjarolink/Thessaloniki   A linkre kattintva megnézheted milyen időjárás, vízhőfokra számíthatsz!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése